×

Pse libri 2 i Kronikave është libri më i nënvlerësuar i Biblës

Libri i dytë i Kronikave është libri më i nënvlerësuar i Shkrimeve të Shenjta. Kjo vjen pjesërisht si pasojë e nisjes së ngadaltë të librit paraardhës. Gjenealogjia e stërzgjatur e kapitujve 1-9 të 1 i Kronikave është jashtë mase e mërzitshmenë sytë e shumicës së lexuesve modernë, pavarësisht se luan një rol thelbësor në projektin tërësor të autorit. Edhe kapitujt e fundit të librit të parë të Kronikave trajtojnë me hollësi përgjegjësitë priftërore dhe muzikore, të cilat mund të entuziazmojnë vetëm një teolog mjaft të përkushtuar, ose një drejtues adhurimi mjaft të gjallëruar. Prandaj, kur njerëzit arrijnë te 2 i...

Shtatë të vërteta për ferrin

Në lidhje me ferrin, C. S. Lewis ka shkruar se: “Nëse do të ishte në dorën time, kjo do të ishte doktrina që do ta hiqja me dëshirë nga krishterimi. Jam dakord me të në shumë mënyra, por askush nuk duhet ta pëlqejë idenë e ferrit, duke përfshirë edhe të krishterët. Ne që besojmë në ferrin nuk jemi sadistë, që kënaqen me vuajtjen e përjetshme. Në fakt, më thyhet zemra kur mendoj se njerëz, të cilët i njoh dhe që janë jashtë Krishtit (apo nuk besojnë në Krishtin) ta kalojnë përjetësinë në ferr. Kur isha një i krishterë i ri...

Katër gjëra të cilat nuk mund t’i bësh dot pa teologjinë sistematike

Përpara se të kuptojmë pse teologjia sistematike është thelbësore, duhet së pari të kuptojmë çfarë është ajo. Nuk ka një përkufizim të vetëm të teologjisë sistematike, por në thelb të saj është disiplina që përmblidhet nga shprehja “Besimi kërkon kuptimin.” Teologjia sistematike ndërton mbi rezultatet e teologjisë biblike. Teologjia biblike është disiplina e egzegjezës që kërkon të rrokë tërësinë e Shkrimit si shpalosja e planit të Perëndisë nga Zanafilla deri te Zbulesa. Duke filluar me Shkrimin si Fjala e Perëndisë e shkruar me anë të autorëve njerëzorë – autoriteti ynë final (Sola Scriptura -Vetëm Shkrimi), për atë që mendojmë në...

Ku është Jezusi te Fjalët e Urta?

Për shumicën e të krishterëve sot, libri i Fjalëve të Urta duket si versioni i krishterë për një nga rubrikat e Dear Abby. “Çfarë të bëj në këtë situatë, apo me këtë emocion?” Kjo nuk është diçka e gabuar. Në fund të fundit, Shkrimi është i dobishëm për ushtrim në drejtësi. (2 e Timoteut 3:16).  Edhe pse Fjalët e Urta na japin padyshim urtësi për përditshmërinë, kisha e hershme e lexonte atë fillimisht si një libër rreth vetë Urtësisë–Zotit Jezus. Kjo ishte veçanërisht e vërtetë për Fjalët e Urta 8:22–31, një nga tekstet më të rëndësishme që kisha e hershme...

Si e çarmatosi Jezusi satanin

Ndoshta nuk shfaqet në afishet motivuese të krishtera, por Kolosianëve 2:15 është një prej vargjeve më fantastik të fitores në Dhiatën e Re “Dhe mbasi i zhveshi principatat dhe pushtetet, i turpëroi botërisht, duke ngadhënjyer mbi ata, nëpërmjet tij.” Kapiteni ynë i madh e ka fituar dyluftimin. Fara e gruas ia ka shtypur kokën farës së gjarprit (Zanafilla 3:15). Edhe pse jo shumë i njohur për ne, Kolosianëve 2:15 ishte një varg shumë i dashur në periudhat e hershme të historisë së krishterimit. Ky varg gjithashtu përmendet rregullisht në teologjinë akademike, për të mbështetur një të kuptuar specifik të shlyerjes...

More Resources

Sort By:
SHFAQ MË SHUMË
Po ngarkohet